Usein kysyttyä

EU:n Vammaiskortti herättää paljon kysymyksiä. Näille sivuille keräämme listaa useimmin kysytyistä kysymyksistä.

Kuka voi saada EU:n Vammaiskortin?
Vammaiskortin voi halutessaan saada Suomessa n. 300 00 henkilöä. Kortin saamisen perusteena on jokin jo olemassa oleva päätös (esimerkiksi Kelan vammaisetuus tai vammaispalvelulain mukainen päätös). Tarkempi lista kriteereistä löytyy tästä linkistä ja näiltä sivuilta kohdasta Miten haen korttia?.

Miten Vammaiskorttia haetaan?
Vammaiskorttia voi hakea olemalla ensin yhteydessä Kelaan, jonne toimitetaan Vammaiskortin tilauslupalomake. Tarkemmat ohjeet kortin hakemiseen löydät tästä linkistä.

Kuinka kauan kortti on voimassa?
Kaikki kokeilujakson (2018-2020) aikana haetut kortit ovat voimassa vuoteen 2028 saakka. Tämän jälkeen haetut kortit ovat voimassa aina 10 vuotta kerrallaan.

Miksi korttia eivät voi saada kaikki halukkaat?
Jotta kortti palvelisi eniten tukea tarvitsevia henkilöitä, kortin saajien määrä täytyy rajata. THL:n keväällä 2017 laatiman selvityksen perusteella kortin saajien määrä on rajautunut n. 300 000 henkilöön. Osalla näistä henkilöistä on mahdollista saada korttiinsa A-merkintä (avustajan tarve).

Miksi Vammaiskorttia ei voida liittää osaksi Kela-korttia? Miksi tarvitaan erillinen kortti?
EU:n Vammaiskortti tulee olemaan kaikissa maissa samanlainen, jolloin se on tunnistettava ja tunnettu myös Suomen ulkopuolella. Siksi Vammaiskortti on erillinen kortti.

Pitääkö kortin valokuva olla valokuvaamossa otettu passikuva?
Itse otettu kuva riittää silloin, kun se on selkeä ja kortin omistaja on siitä tunnistettavissa.

Miksi jokaista korttihakemusta varten tarvitaan erillinen sähköpostiosoite?
Tämä on tietoturvakysymys. Keräämme tietosuojasyistä kortin hakijoilta mahdollisimman vähän henkilötietoja. Sähköpostiosoite toimii tunnisteena hakemusten välillä.

Miksi Vammaiskortti on maksullinen?
EU:n Vammaiskortti maksaa tilaajalle 10 euroa.  Kortin hintaan sisältyy muovisen kortin tekeminen, pistekirjoituksen painaminen, kortin yksilöinti kunkin asiakkaan toiveiden mukaan sekä postitus asiakkaan ilmoittamaan osoitteeseen. Kortin hinnan on päättänyt Vammaisfoorumin hallitus huhtikuussa 2018 pidetyssä kokouksessaan.

Minulla ei ole verkkopankkitunnuksia, mitä teen?
Tarvitset verkkopankkitunnukset tilauksen viimeistelyyn verkossa. Jos sinulla tai puolesta-asioijalla ei ole verkkopankkitunnuksia, ota yhteys Vammaiskorttitoimistoon.

Miten Vammaiskorttikohteista saa tietoa?
Vammaiskortti-kohteet löytyvät näiltä sivuilta kohdasta Vammaiskorttikohteet. Huom! Hakutoimintoa rakennetaan parhaillaan ja siksi kaikki esteettömyystiedot eivät ole vielä näkyvissä. Vammaiskorttikohteita tulee koko ajan lisää. Palveluntarjojat voivat ilmoittautua Vammaiskorttikohteeksi tästä linkistä.

Tunnetaanko Vammaiskortti varmasti kaikkialla Suomessa?
Pyrimme tekemään korttia tunnetuksi kaikin mahdollisin keinoin jo ennen kortin käyttöönottoa. Kortin tunnetuksi tekemiseksi koko maassa tarvitsemme kuitenkin vammaisjärjestöjen ja paikallisten toimijoiden, kuten palveluntarjoajien tuen. Otamme mielellämme vastaan yhteistyöehdotuksia osoitteeseen vammaiskortti@kvps.fi

Mikä taho vastaa Vammaiskortin kehittämisestä?
Vammaiskortin kehittämistyöstä vastaa Vammaiskorttitoimisto. Toimisto toimii tiiviissä yhteistyössä vammaisjärjestöjen, palveluntarjoajien ja alueellisten toimijoiden kanssa. Vammaiskorttitoimiston ohjausryhmänä toimii Vammaisfoorumin hallitus. Vammaiskorttitoimistoon saa yhteyden sähköpostilla ja maksuttoman palvelunumeroon soittamalla. Palvelunumero on 0800-122533 ja palvelee maanantaina ja tiistaina klo 9-12 ja keskiviikkona klo 12-15. Yhteystiedot löytyvät myös näiltä sivuilta sivun alalaidasta.

Mitä jos Vammaiskortti katoaa?
Sinun kannattaa olla yhteydessä Vammaiskorttitoimistoon. Voimme kertoa, onko korttisi palautunut meille ja lähettää sen sinulle postissa. Jos korttia ei löydy, sinun täytyy tilata uusi kortti. Korttihakemus tehdään samalla tavalla kuin ensimmäiselläkin kerralla, eli ensin lähetetään Vammaiskortin tilauslupa -lomake Kelaan. Lomakkeen ja hakuohjeet löydät tästä linkistä.

Mitä jos löydän Vammaiskortin?
Voit lähettää kortin maksutta osoitteeseen Vammaiskorttitoimisto, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö, Sopimus: 5009474, 00003 Vastauslähetys. Et tarvitse postimerkkiä. Toimitamme kortin omistajalleen hänen oltua ensin meihin yhteydessä.