Mikä on Vammaiskortti?

EU:n Vammaiskortti tuli Suomessa käyttöön vuonna 2018. Yhtenäisellä Vammaiskortilla vammaiset ihmiset voivat Suomessa ja muissa EU-maissa todentaa vaivattomasti vammaisuutensa tai avustajan tarpeensa matkustaessaan esimerkiksi julkisilla kulkuneuvoilla ja osallistuessaan liikunta- ja kulttuuritapahtumiin. EU:n Vammaiskortti on vapaaehtoinen kommunikoinnin ja osallistumisen apuväline.

Palveluntarjoajille yhtenäinen kortti mahdollistaa palveluiden kehittämisen. Vammaiset ihmiset voidaan kortin avulla huomioida palveluissa paremmin.

Vammaiskortti on samanlainen kaikissa niissä Euroopan maissa, joissa se tulee käyttöön. Kortissa on henkilön valokuva, nimi- ja syntymäaika, pistekirjoitusta ja hologrammitunniste. Kortin tekstit ovat suomeksi ja englanniksi. Vammaiskortissa voi olla joissain tapauksissa myös A-merkintä. Se tarkoittaa, että henkilö tarvitsee useimmiten mukaansa avustajan tai tukihenkilön.

Kortin kääntöpuolelle on mahdollista valita symboleita, joiden avulla avun ja tuen tarpeen voi helposti kertoa. Lisätietoa symboleista löydät tästä linkistä.

Korttiin on mahdollista lisätä myös QR-koodi, jonka taakse kortin käyttäjä voi itse tallentaa tietoja omasta avun ja tuen tarpeestaan. QR-koodi on helposti luettavissa palvelutilanteessa millä tahansa mobiililaitteella. Lue lisää QR-koodista tästä linkistä.

Suomessa korttia voi halutessaan hakea itselleen n. 300 000 ihmistä. Kortilla ei saa sosiaalietuuksia. Kortin käyttöönoton yhteydessä peritään kymmenen (10) euron maksu.

EU:n Vammaiskortti on vuonna 2018 käytössä Suomen lisäksi Belgiassa, Italiassa, Kyproksella, Maltalla, Virossa, Sloveniassa ja Romaniassa. Katso lisätietoa EU:n komission verkkosivulta tästä linkistä.

Kuva EU:n Vammaiskortista

Vammaiskorttia on kehitetty Suomessa Euroopan unionin Perusoikeus-, tasa-arvo- ja kansalaisuusohjelman tuella vuosina 2016-2017. Vuodesta 2018 lähtien kehittämistyötä tukee STEA Veikkauksen tuotoista.