Mikä on Vammaiskortti?

Yhtenäisellä EU:n Vammaiskortilla vammaiset ihmiset voivat todentaa vaivattomasti vammaisuutensa tai avustajan tarpeensa matkustaessaan esimerkiksi julkisilla kulkuneuvoilla ja osallistuessaan liikunta- ja kulttuuritapahtumiin. EU:n Vammaiskortti on vapaaehtoinen kommunikoinnin ja osallistumisen apuväline. Sitä voi käyttää Suomessa ja muissa EU-maissa.

Palveluntarjoajille Vammaiskortti mahdollistaa palveluiden kehittämisen. Vammaiset ihmiset voidaan kortin avulla huomioida palveluissa paremmin.

Kortissa on henkilön valokuva, nimi- ja syntymäaika, pistekirjoitusta ja hologrammitunniste. Kortin tekstit ovat suomeksi ja englanniksi. EU:n Vammaiskortti on voimassa kymmenen (10) vuotta.

A-merkintä käytössä Suomessa

Suomessa myönnetyssä Vammaiskortissa voi olla joissain tapauksissa myös A-merkintä. Se tarkoittaa, että henkilö tarvitsee useimmiten mukaansa avustajan tai tukihenkilön.

Symbolit

Kortin kääntöpuolelle on mahdollista valita symboleita, joiden avulla avun ja tuen tarpeen voi helposti kertoa. Lisätietoa symboleista löydät tästä linkistä.

QR-koodi

Korttiin on mahdollista lisätä myös QR-koodi, jonka taakse kortin käyttäjä voi itse tallentaa tietoja omasta avun ja tuen tarpeestaan. QR-koodi on helposti luettavissa palvelutilanteessa millä tahansa mobiililaitteella. Lue lisää QR-koodista tästä linkistä.

Mitä kortti maksaa?

Kortin käyttöönoton yhteydessä peritään kymmenen (10) euron maksu.

Vammaiskorttia on kehitetty EU:n tuella

Vammaiskorttia on kehitetty Suomessa Euroopan unionin Perusoikeus-, tasa-arvo- ja kansalaisuusohjelman tuella vuosina 2016-2017. Vuodesta 2018 lähtien kehittämistyötä on tukenut STEA Veikkauksen tuotoista.

Vammaiskorttia on kehitetty myös monessa muussa maassa Suomen lisäksi. Katso lisätietoa EU:n komission verkkosivulta.